Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 11. 2023.

Hrvatska je prva u Europskoj uniji po rastu BDP-a u 3. kvartalu 2023.

Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku BDP je u trećem kvartalu 2023. realno porastao za 2,8% u odnosu na isti kvartal prošle godine

Treći kvartal ove godine već je 11. zaredom u kojemu se bilježi pozitivna stopa kretanja BDP-a. O tome koliko je snažan oporavak gospodarstva nakon pandemije govori podatak da je BDP u trećem kvartalu ove godine realno za 13% veći nego u trećem kvartalu predpandemijske 2019.

Eurostat je objavio podatke o kretanju sezonski prilagođenih stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu za 23 države članice Europske unije. Najvišu stopu sezonski prilagođene realne stope rasta u odnosu na isti kvartal prethodne godine imaju Cipar s 2,2% i Rumunjska s 2,1%, što je ispod rasta u Hrvatskoj, koji iznosi 3%.

Na realan rast BDP-a u trećem kvartalu 2023. najviše je utjecao nastavak rasta potrošnje kućanstava od 3%, kao i sve brži porast investicija u fiksni kapital od 6,1%.

"U usporedbi s trenutnim podacima za 23 države članice Europske unije, Hrvatska u trećem kvartalu ove godine bilježi najveću stopu rasta. Tome su pridonijeli hrvatski gospodarstvenici i radnici, kao i snažne intervencije Vlade u okolnostima brojnih kriza radi očuvanja socijalne kohezije. Mjere koje smo poduzimali pomogle su da se očuva standard građana, stopa zaposlenosti i stabilnost tržišta rada te da se nastavi realni porast plaća. Snažan zamah gospodarstvu usto daje porast investicija, na što utječe uspješna provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uz realizaciju reformi i korištenje europskih sredstava, nastavljamo poticati rast i jačati konkurentnost gospodarstva", izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.