Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
New York | 23. 9. 2022.

Hrvatska želi postati regionalni centar za opskrbu plinom

Premijer Plenković izjavio je za Bloomberg TV da postoji "jasna politička volja" da se nastave sankcije protiv Rusije, čija je invazija na Ukrajinu izazvala energetsku krizu, i da Hrvatska povećanjem kapaciteta LNG -terminala želi postati regionalni centar za opskrbu plinom

"Ruska agresija na Ukrajinu ključni je problem", rekao je hrvatski premijer i istaknuo da međunarodna zajednica, osobito transatlantska, "djeluje ujedinjeno, jasno i brzo" usvajanjem sankcija protiv Moskve.

"Postoji jasna politička volja da se sankcije nastave, bilo da se produlje ili da se smisle nove", rekao je Plenković.

Rat u Ukrajini uvukao je Europu u energetsku krizu, a Europska unija pokušava osigurati energetsku samodostatnost.

Plenković kaže da Hrvatska povećava kapacitet LNG-terminala. "Investirali smo u plutajući LNG-terminal prije nekoliko godina, europskim sredstvima i novcem iz hrvatskog proračuna. Kapacitet iznosi 2,9 milijardi kubičnih metara, a Vlada je donijela odluku o povećanju kapaciteta na 6,1 milijardi kubičnih metara plina", rekao je premijer.

Dodao je da to daleko premašuje hrvatske potrebe i da "Hrvatska želi postati regionalni centar" i opskrbljivati plinom susjedne zemlje, u prvom redu Mađarsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te druge zainteresirane zemlje, uključujući Njemačku.

"Cijela ideja EU-a jest da se uspostavi alternativna opskrbna mreža s odgovarajućim interkonektorima kako bi se ponajprije osigurala energetska sigurnost naše industrije i naših građana", istaknuo je.

Na pitanje hoće li se na europskoj raziniograničiti cijena nafte , Plenković je odgovorio: "vrlo teško", ali je dodao da bi trebalo razmišljati o ograničenju cijene plina jer ona utječe i na cijenu električne energije.

Izvor: Hina / Vlada