Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 5. 2022.

Malo koji državnik 20. stoljeća može se mjeriti s Tuđmanom

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održan je svečani skup u povodu 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana na kojemu su mnogobrojni članovi HDZ-a odali počast prvome hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju suvremene Hrvatske

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković posebno je u govoru od nazočnih pozdravio članove obitelji Tuđman, Nevenku Tuđman i Vanju Morić.

Ujedno pozdravio je i hrvatske branitelje Wernera Ilića i Martina Cruickshanka, koji su u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske u 83 dana preveslali Atlantski ocean.

Na dolasku je zahvalio i izaslanstvu našeg sestrinskog HDZ-a BiH, predvođenom Draganom Čovićem, predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasni Vojnić, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupniku u Narodnoj skupštini Srbije Tomislavu Žigmanovu te predsjedniku Hrvatske građanske inicijative i novoimenovanom ministru u Vladi Crne Gore Adrijanu Vuksanoviću.

Uvijek i sve za Hrvatsku!

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u subotu je, na 100. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, poručio kako se malo koji državnik 20. stoljeća može mjeriti s Tuđmanom po povijesnom značaju za vlastitu naciju.

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što" riječi su Franje Tuđmana, hrvatskog velikana i jednog od najvećih Hrvata u povijesti, rekao je Plenković govoru na svečanom obilježavaju Tuđmanove obljetnice u Velikoj dvorani KD Lisinski.

Tuđmanova je politička ostavština demokracija, sloboda i država

Poručio je kako je Tuđmanov stoti rođendan spomen na njegovo životno djelo, a to je uspostava slobodne i suverene Hrvatske.

Istaknuo je kako je Tuđman čovjek koji je dijelio sudbinu svoga naroda i predvodio ga mudro i odlučno. Svojim vizionarstvom prepoznao je prijelomni trenutak kraja Hladnog rata i pada Berlinskog zida za ostvarenje ideje slobodne hrvatske države, rekao je.

"U tome je uspio jer je kao povjesničar godinama proučavao nacionalna pitanja u Europi i iščekivao pravi trenutak za realizaciju svoje ideje i spremno ga dočekao", naveo je Plenković.

Politička ostavština Franje Tuđmana je sve što danas živimo - to su demokracija, sloboda i država, rekao je Plenković dodavši kako je Tuđman vjerovao da ljudi različitih svjetonazora mogu dati vrijedan doprinos u ostvarenju hrvatskih nacionalnih interesa.

Zalagao se za svehrvatsku pomirbu te za zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, a na tim je uvjerenjima sazdao HDZ, rekao je Plenković.

"Zbog svega možemo slobodno ustvrditi da se malo koji državnik 20. stoljeća može mjeriti s njim po povijesnom značaju za vlastitu naciju", istaknuo je Plenković.

Podsjetio je na to da je Tuđman zacrtao i europski put Hrvatske.

"Uvijek je isticao povijesnu pripadnost Hrvata Europi te srednjoeuropski i sredozemni položaj Hrvatske. Dvaput je primio papu Ivana Pavla II. - drugi put prilikom proglašenja blaženim kardinala Stepinca, a učvrstio je naše odnose sa Sjedinjenim Američkim državama."

"Vjerni tom nasljeđu, gradimo Hrvatsku kao sastavni dio moderne Europe i sve utjecajniju članicu međunarodne zajednice. Na pragu smo ulaska u Schengen i eurozonu, a nasuprot izolacionizmu, modernim suverenizmom najdjelotvornije ostvarujemo strateške interese i projekte - poput Pelješkog mosta kojim spajamo Hrvatsku ili LNG terminala kojim postižemo energetsku neovisnost", istaknuo je Plenković.

Naveo je i da konceptom modernog suverenizma, koji podrazumijeva korištenje svih benefita članstva u EU-u i povlačenje rekordnih europskih sredstava za koja smo se izborili, jačamo i nacionalnu ekonomiju.

"Jačamo i policiju i vojsku, o čemu svjedoči i nabava borbenih zrakoplova Rafale koji će za godinu i pol čuvati hrvatsko nebo! Tako se danas, na najvišoj europskoj razini, zauzimamo i za zaštitu Hrvata u BiH, za njihovu ravnopravnost i konstitutivnost - što je ključ za stabilnost, funkcionalnost i europsku budućnost te zemlje."

Demokršćanske, narodnjačke, domoljubne i humanističke vrijednosti

Poručio je kako današnji HDZ već šest godina zagovara demokršćanske, narodnjačke, domoljubne i univerzalne humanističke vrijednosti, što su vrijednosti oko kojih je Tuđman okupio Hrvatsku. "Njegova ostavština temelj je i unutarnje i vanjske politike današnje Hrvatske, koja ima snažno proeuropsko usmjerenje i gaji pripadnost srednjoj i mediteranskoj Europi", rekao je Plenković.

Naglasio je da su tom politikom i snažni oslonac djeci i mladima, kojima smo dužni osigurati bolju budućnost.

"To je ono za što su se naši branitelji i Tuđman borili! Zato ćemo nastaviti voditi odgovornu politiku koja čvrsto štiti nacionalne interese, čuva naš hrvatski identitet, ali se i prilagođava suvremenim globalnim okolnostima."

Plenković se obratio i onima "koji su u posljednjih 20 godina radili na tzv. detuđmanizaciji", pokušavajući osporiti Tuđmanove zasluge i ogromnu političku ostavštinu, te im poručio da u tome nisu uspjeli niti će uspjeti.

Stoga, na kraju, poruka onima koji su u zadnjih 20 godina radili na tzv. detuđmanizaciji – u tome niste uspjeli niti ćete uspjeti! Jer hrvatski narod Tuđmana cijeni i voli!"

Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!

Teme