Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 4. 2022.

Hrvatska smanjuje broj članova ruskog veleposlanstva u Zagrebu

Na sjednici HDZ-ovih tijela bilo je riječi o mjerama za ublažavanje poskupljenja energenata, o situaciji u Bosni i Hercegovini, prihvatu ukrajinskih izbjeglica i daljnjoj pomoći Ukrajini

U izjavi za medije predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković odgovarao je na aktualna pitanja.

Macron će pobijediti

Premijer Plenković izrazio je uvjerenje da će u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora aktualni čelnik Emmanuel Macron pobijediti Marine Le Pen te ostati francuski predsjednik.

Premijer je pitanja o budućim odnosima s Francuskom u slučaju pobjede Le Pen nazvao "hipotetskima" jer će u drugom krugu pobijediti Macron koji nakon izbora u nedjelju ima "solidnu prednost".

Plenković je rekao kako Macronu, koji je u studenom prošle godine boravio u Zagrebu, u prilog idu sve ankete koje su izašle nakon rezultata prvog kruga izbora. 

Dodao je da on kao netko tko osobno poznaje Francusku, jer je tamo živio pet godina, i dalje vjeruje u refleks republikanizma koji krasi francusku demokraciju.

"Siguran sam da će većina birača u drugom krugu izabrati aktualnog predsjednika", zaključio je.

Smanjen broj članova ruskog veleposlanstva

Plenković je komentirao i odluku o protjerivanju ruskih diplomata, rekavši kako je njihov broj u Zagrebu sveden na broj diplomata i administrativnog osoblja u hrvatskom veleposlanstvu u Rusiji.

,,Izvijestili smo kolege na Predsjedništvu HDZ-a da reduciramo broj članova diplomatske misije Ruske Federacije u Zagrebu, a to je dio našeg stava o neprihvatljivosti ruske agresije na Ukrajinu", kazao je.

Upitan kakav će to biti odgovor Moskve na protjerivanje diplomatskog osoblja, Plenković je rekao da "ne zna i da kad ga donesu onda ćemo odgovoriti" te dodao da su među ruskim diplomatima koji su protjerani "diplomati svih razina".

Ggorivo pojeftinjuje

Komentirajući mogućnost da se uspori hrvatski gospodarski rast uslijed situacije u Ukrajini, Plenković odgovara: "U svakom slučaju, rat utječe na sve moguće globalne procese, opskrbu, cijenu energenata, suočavamo se s onime s čime suočava cijela Europa i svijet. Mi smo u dosadašnjem dijelu mandata uvijek pokazali da je Vlada intervenirala, vodila računa o radnim mjestima, očuvanju gospodarstva i to u nizu situacija. Globalni trendovi su drugačiji nego što bi bili da je COVID jenjavao, a da nema ruske agresije na Ukrajinu".

Naveo je kako sutra slijedi izgledno smanjenje cijene benzina i dizela, što je drugi tjedan zaredom da se smanjuju cijene goriva. Benzin će biti 11,98 kuna, dizel 12,43 kuna, a plavi dizel 8,54 kuna, rekao je premijer.

Na pitanje planira li posjet Ukrajini, Plenković ističe da je tamo bio sredinom prosinca, prije nego što su drugi lideri posjetili Kijev.

,,Moji su dojmovi bili jasni, obistinilo se ono što sam stekao nakon razgovora s ukrajinskim dužnosnicima. Kada procijenimo da treba dati takvu vrstu potpore, a mi je dajemo svaki dan, doći će i to na dnevni red.".

»ZDS« je zabranjen

Premijera su mediji pitali o mogućoj zabrani pokliča »ZDS«, a komentirao je i izjave izaslanika Ministarstva branitelja Matka Raosa na obilježavanju 31. godišnjica osnutka IX. bojne HOS-a u Splitu Matka Raosa,  koji je kazao "da nije bilo 10. 4. 1941, ne bi bilo ni današnje Hrvatske".

,,Riječ je o neprimjerenoj, nepromišljenoj izjavi od koje se Ministarstvo jučer ogradilo. To nije stav Vlade niti bilo koga u Vladi. Što se tiče zabrane tog pokliča (ZDS), on je već danas suprotan Ustavu i zakonu, stvar je samo kako se to primjenjuje od strane pojedinih sudova. Na Vrhovnom sudu je da ujednačava praksu", kazao je Plenković.

Za Raosa je rekao da nije bio nikakav Vladin predstavnik. "To nije nikakav stav Vlade, niti bilo koga u Vladi", istaknuo je Plenković.

Na konstataciju novinara da policija nije intervenirala u Splitu, Plenković je odgovorio da je "policija intervenirala veliki broj puta, a različite odluke su donosili sudovi".

Splitski HDZ odlučuje o kandidatu za izvanredne izbore

Odgovarajući na upit novinara o izborima u Splitu, Plenković je rekao kako očekuje da ministar pravosuđa i uprave u četvrtak na sjednici Vlade predloži imenovanje povjerenika za Split, dok će gradska organizacija HDZ-a Splita odlučiti i izvijestiti javnost o kandidatu HDZ-a za izvanredne lokalne izbore.

"Ako smatramo da treba - da, ako smatramo da ne treba - ne", odgovorio je Plenković hoće li Vlada ovaj tjedan odgovoriti na Mostovu inicijativu o opozivu tri člana Vlade (Borisa Miloševića, Tomislava Ćorića i Jospia Aladrovića).