Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 12. 2016.

Novogodišnje obraćanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Premijer Plenković čestitao je građanima novu 2017. godinu i osvrnuo se na postignuća Vlade u proteklim mjesecima te naznačio predstojeće izazove

Drage Hrvatice i Hrvati, drage građanke i građani Republike Hrvatske, na kraju godine želio bih vam čestitati novu 2017.

Godina koja je iza nas za Hrvatsku je bila posebna. U njoj smo imali čak tri Vlade. A prvi put u hrvatskoj povijesti, 11. rujna, održani su izvanredni, prijevremeni izbori za Hrvatski sabor.

Proteklih mjeseci zajedno smo ostvarili niz postignuća, a pred nama su brojna očekivanja i ambiciozni planovi.

Temeljem izražene volje birača formirali smo parlamentarnu većinu i Vladun čime je osigurana politička stabilnost zemlje.

U kratkom vremenu promijenili smo ozračje u društvu, a djelovanje usmjerili na konkretne, socijalne, gospodarske i životne teme te pitanja budućnosti hrvatskih ljudi.

Od izglasavanja povjerenja Vladi, u samo dva mjeseca, donijeli smo niz odluka koje mijenjaju Hrvatsku nabolje.

Od 1. siječnja građani, obrtnici i poduzetnici plaćat će manje poreze zbog reforme koja porezni sustav čini jednostavnijim, konkurentnijim i pravednijim. Donijeli smo kvalitetan i racionalan proračun za 2017., ključan financijski dokument države koji je utemeljen na programu Vlade. Kao mjera aktivne demografske politike njime su predviđena sredstva za značajno povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada u drugoj polovici sljedeće godine.

Rastu izdvajanja za znanost i obrazovanje. Stambeno zbrinjavanje mladih, hrvatske branitelje i oružane snage.

Povećana je osnovica plaće u javnom sektoru za 103 kune, a minimalna plaća za 156 kuna što je uz isplaćenu božićnicu nakon niza godina važan signal društvene solidarnosti.

Istodobno, nastavlja se pad udjela javnog duga u BDP-u čime osnažujemo argumente za izlazak iz procedure prekomjernog deficita.

Odgovorno upravljanje javnim financijama dovelo je i do prvog pozitivnog pomaka glede stabilnih izgleda hrvatskog kreditnog rejtinga u posljednjih devet godina čime radimo važan iskorak prema investicijskom rejtingu.

U trećem tromjesečju naše gospodarstvo raslo je 2,9 posto što predstavlja najbrži rast od svih 28 članica Europske unije i najveće povećanje od 2008. godine. Industrijska proizvodnja u studenome rasla je za 7,1 posto. Zbog svega toga u novu godinu Hrvatska ulazi s probuđenim optimizmom.

Mnogi izazovi su još uvijek pred nama. Marljiv rad nije uvijek primjereno nagrađen, a dio naših sugrađana ne može pronaći posao ili osigurati dostojanstven život za svoje obitelji.

Razvoj hrvatskog gospodarstva stoga će biti glavna zadaća u 2017. Ohrabreni dobrim gospodarskim pokazateljima nastavit ćemo s donošenjem mjera koje će olakšati poslovanje, povećati konkurentnost, zaposlenost te ulaganja i izvoz.

Jačat ćemo pravnu sigurnost, nastaviti obrazovnu reformu, te konsolidaciju zdravstvenog sustava, a očekujem još jednu uspješnu turističku sezonu.

Sve zadane ciljeve možemo ostvariti jedino uključenošću svih društvenih dionika, a osobito socijalnih partnera, sindikata i poslodavaca. Vodit ćemo računa i o našim umirovljenicima. U svojstvu predsjednika Vlade obišao sam svih 20 hrvatskih županija kako bih se neposredno upoznao s izazovima s kojima se razni krajevi Hrvatske suočavaju. Upravo stoga ravnomjerni regionalni razvoj preduvjet je uspjeha Hrvatske čemu ćemo slijedeće godine posvetiti posebnu pozornost.

15. siječnja 2017. slavimo 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske što je još jedna prigoda da izrazimo zahvalnost za sve što smo zajedno postigli, a prije svega svim hrvatskim braniteljima, u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu, te prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Svjesni smo da živimo u sve izazovnijem globalnom okruženju unutar Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza stoga ćemo osnažiti svoj angažman u traženju zajedničkih rješenja za vanjskopolitičke i sigurnosne izazove.

Posebne napore posvetit ćemo daljnjoj stabilizaciji te europskom putu jugoistočne Europe, a posebno Bosne i Hercegovine, te ravnopravnom položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda. Ispred nas je izazovna godina u kojoj ćemo, uvjeren sam, zajedno nastaviti razvijati uspješnu i uređenu Hrvatsku.

U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno želim vam svako dobro i puno sreće u 2017. godini!